Lanýžové degustační menu

Nová restaurace Four Stories láká na moderní lehkou kuchyni

Nová restaurace Four Stories láká na moderní lehkou kuchyni

14. 06. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějov má novou luxusní restauraci. V nádherných prostorách historického Špalíčku v židovských uličkách funguje už třetí týden restaurace manželů Lenky a Martina Chmelových Four Stories, která nabízí nezvyklé kombinace chuti. Zakládá si na čerstvosti surovin a individuálním přístupu k zákazníkovi.

Jméno manželů Chmelových není v prostějovské gastronomii neznámé. V minulosti spoluvlastnili restauraci Koliba, jejich rodina má restauraci U Chmelů. „Už dědeček manžela pracoval ředitele v Grand hotelu i jiných vybraných podnicích v České republice. Manžel má zkušenosti z Německa, kde pracoval jako číšník v pětihvězdičkovém hotelu,“ popisuje Lenka Chmelová rodinné zkušenosti z oblasti pohostinství.

Každé jídlo má svůj příběh

V budově stojící v rámci bývalých židovských uliček na Uprkově ulici v Prostějově byla restaurace už v minulosti. Její současní majitelé Zapletalovi usilují o navrácení původního rázu budovy. „V jedné místnosti je původní nástropní freska a k ní majitelé nechali udělat dvě repliky od mistra Milana Bendy. To je ale v části, která bude teprve otevřena teprve časem,“ vysvětluje Lenka Chmelová s tím, že zde se mohou lidé těšit na snack-kavárnu. „Zatím jsme ale zpřístupnili pouze první část, a to restauraci. Chceme se zatím plně věnovat zákazníkům zde,“ dodala Lenka Chmelová s tím, že zatím obsluhuje pouze ona sama s manželem. Zákazníci se tak mohou těšit na vysoce individuální přístup, kdy majitelé jsou ochotni konzultovat výběr jídla, poradit co je potřeba a kdykoliv vyjít vstříc. „Naši kuchaři jsou zvyklí na to, že zákazník má chuť na nějaké jídlo, a přitom třeba nemůže lepek, laktózu nebo podobně. Jsme schopni mu jídlo v ceně přizpůsobit, aby tu dietu udržel. A to i u poledního menu,“ zdůrazňuje Chmelová s tím, že na kvalitě jídla si dává velmi záležet. „Lidi, co přijdou k nám, se nechtějí prostě jen najíst. Chtějí něco prožívat. Mít zážitek, mít příběh,“ popisuje Chmelová. Denní menu se podává od 11 do 15 hodin, poté je zavřeno do 17. hodiny z důvodu přípravy na večerní provoz. Otevřeno je každý kromě neděle až do 23 hodin.

Za každých okolností čerstvost

Chmelovi si zakládají, aby zákazníci Four Stories měli vždy čerstvé jídlo. „Manžel stráví dvě tři hodiny denně sháněním surovin – kuchař třeba potřebuje čerstvé mango nebo čerstvý závor. A tohle je třeba řešit každý den, aby to měli zákazníci pořád čerstvé,“ je přesvědčena Lenka Chmelová. „Máme i nabídku salátů a ryb, které sháníme na ty konkrétní dny. My jsme ale podnik, který raději zákazníkům řekne, že tu rybu prostě dnes nemá, než že bychom vytáhli nějakou z mrazáku a dali ji na stůl. To není náš styl. Každá porce masa je zvlášť vakuově zabalena pro každého zákazníka,“ vysvětluje Martin Chmela.

Široká nabídka vína i nealka, na čepu výborné pivo

Na pití Four Stories nabízí kávu praženou v soukromé pražírně v Olomouci. „Je to směs vybraná přímo pro nás. Po polknutí chutná po oříšku a čokoládě,“ rozplývá se Chmelová. Kromě kávy je důležitým pilířem Four Stories kvalitní víno, k němuž přibyde i sklep.  Na čepu je řemeslně vyrobené pivo Two Tales se sladovou vůní se závanem sena, k dostání jsou výborné cidery, kvalitní limonády nebo filtrovaná vodu bez chloru. „Co se dezertů týče, dáváme si záležet, aby neobsahovaly nic umělého nebo nějaké průmyslově vyráběné směsi, jsou všechny bezlepkové,“ zve do nového podniku Lenka Chmelová.

WEB FOUR STORIES

 

Jakub Čech

Další články