
V Chlebu republiky bude voda i mouka z Olomouckého kraje
Olomouc - Voda z říčky Bystřice na Olomoucku a mouka z přerovské pekárny Racek budou součástí…
22. 04. 2019 - 12:29
Tak jako si s Vánocemi spojujeme bramborový salát a kapra, i Velikonoce mají své vlastní jídlo, které se v rodinách k obědu jí. Jde o Velikonoční kopřivovou nádivku!
K její přípravě potřebujeme sůl, misku kopřiv, čtyři kusy vajec natvrdo, další čtyři vejce syrová, čtyři až pět rohlíků, mletý černý pepř, sklenku mléka, sto gramů anglické slaniny a tři sta gramů uzeného vepřového masa.
A teď už na přípravu! Kopřivy očistíme, natrháme a spaříme. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem a necháme nasáknout. Maso nakrájíme na kostičky, slaninu na tenké plátky a vejce také na plátky.
Do rohlíků přidáme maso, kopřivy a podle chuti směs osolíme a opepříme. Zalijeme 4 rozkvedlanými vejci a promícháme. Chlebíčkovou formu vyloženou pečicím papírem pokryjeme tenkými plátky anglické slaniny. Naplníme ji polovinou nádivky, poklademe kolečky vajec a zakryjeme zbylou nádivkou.
Kopřivovou velikonoční nádivku vložíme do trouby a pečeme ji zvolna asi 45 minut.
Upečenou kopřivovou nádivku podáváme s přílohou podle chuti. A jeden malý tip na závěr. Je dobrá teplá i studená.
-lub-
Olomouc - Voda z říčky Bystřice na Olomoucku a mouka z přerovské pekárny Racek budou součástí…
Olomouc - Ředitel Sluňákova Michal Bartoš získal minulý týden prestižní Cenu Josefa Vavrouška za…
Olomouc - V sobotu 14. června se centrum Olomouce promění v jednu velkou běžeckou trasu. Uskuteční…
Olomouc – Možná kolem něj každý den jezdíte po třídě 17. listopadu, ale ještě jste se nikdy nebyli…
Město Šternberk se opět chystá přivítat motoristickou elitu z celé Evropy. Legendární závod do…
Květinová výstava a současně rodinný festival v olomouckém rozáriu přichází letos s podtitulem „100…