Zde může být vaše reklama.

Získaly zkušenosti Je to velké zklamání, řekl Malínek

Je to velké zklamání, řekl Malínek

foto: Petr Pelíšek

09. 06. 2021 - 14:30

Házenkářkám DHK Zora Olomouc se nepovedlo získat medaile v jinak velmi dobře odehrané sezoně. Po základní části šly do play-off jako druhý nejlepší český celek, ale nakonec z toho bylo jen čtvrté místo. „Je to velké zklamání. Beru to jako neúspěch,“ řekl trenér DHK Zora Libor Malínek.

Jak hodnotíte odvetný zápas série o bronz?
Poruba hraje takovou agresivní vysunutou obranu, připravovali jsme se i na střelbu zdálky, na souhru s pivotem. Ale nedařilo se nám tyto věci využít daleko více. Bylo tam strašně moc technických chyb, jestli pramenily z nervozity, z nějakého pocitu zodpovědnosti. Nebyla v tom volnost, bylo to strašně upracované a to se pak projevilo v koncovce. Vždycky když jsme byly na dosah, na dostřel, tak přišla nějaká úplně zbytečná ztráta. Prohráli jsme si to sami.

Do play-off jste šli z druhého místa po základní části, skončili na čtvrté příčce. Jak sezonu hodnotíte?
Je to velké zklamání. Beru to jako neúspěch. Měli jsme ambice, celá sezona probíhala v pořádku. Po základní části jsme byli druhý nejlepší český tým. Věřili jsme si, na Slavii i na Porubu, ale bohužel to nevyšlo. Musíme si to zhodnotit, v čem byly chyby. Jestli chyběla zkušenost, nebo měl soupeř vždy navíc jednu dvě zkušenější hráčky, které to vzaly na sebe a daly nějaké branky. Je to velká škoda. Myslím, že jsme si tu placku možná i zasloužily. Ale rozhodovalo se v play-off, kde jsme neuspěly.

Nervozita mohla pramenit z bouřlivé atmosféry nebo z důležitosti zápasu?
Možná se to skloubilo všechno dohromady. První zápas série byl po roce zase s diváky, v odvetě byla atmosféra ještě vypjatější. Možná to na holky dolehlo. A je jasně vidět, že se musejí vyhrát, ještě tam ty zkušenosti nejsou. Házenkářská kvalita ano, ale takové vypjaté zápasy, v těch to musejí prodat a to tam ještě nebylo. Myslím, že kádr máme vyrovnaný, jenže byla tam obrovská nervozita, což se na hřišti projevilo velkým množstvím chyb. Takových zápasů potřebujeme hrát více.

Ovšem pro budoucnost má Zora dobrý kádr, je v něm hodně mladých a velmi šikovných hráček.
Ano. Myslím, že sezona byla rozehraná úplně parádně. Rozhodovaly maličkosti. Ale v těch důležitých zápasech chyběla lehkost, holky si nedovolily tolik, jako v základní části. Kádr je ambiciózní, jenže některé holky hrály takové utkání poprvé. I to možná rozhodovalo. Holky byl strašně svázané, je potřeba, aby takových zápasů odehrály víc a víc a pak ty zkušenosti prodaly.

Navíc v play-off je trošku jiná házená, než v základní části, je trošku ostřejší.
Určitě. Je to bojovné, rozhoduje každá maličkost. A v takovém zápase, jaký jsme třeba hráli s Porubou, tedy na sedmnáct branek, se projeví každá nevyužitá šance, je to strašně vidět. Nemůžu holkám v žádném případě vyčíst, že by nebojovaly. Holt tam chyběla ta lehkost, co jsme měli v základní části. To jsme doma soupeře i tlakem ze střídačky přehráli. Ale v play-off tomu něco chybělo.

A bylo už letošní play-off tím, co by mohlo dodat hráčkám zkušenosti? Nebo je těch zápasů ještě málo?
Každý takový vyhrocený a vyrovnaný zápas, ve kterém o něco jde, jim hrozně moc dává. Jsou to zkušenosti, které jinak nemají kde nabrat. Poháry nehrajeme, takovou konfrontaci máme jedině ve finále českého poháru, pokud se tam dostaneme, případně v play-off. Ale to jsou úplně jiná utkání než v základní části. Když začne play-off, má to v sobě úplně jiný náboj. To vám řekne každý sportovec. Jede se na krev, rozhodují detaily.

Jarmila Trumpešová odehrála poslední zápas v kariéře. Víte už o nějakých dalších změnách ve složení kádru pro novou sezonu?
Samozřejmě se teď budou řešit nějaké smlouvy, budeme mít pohovory s hráčkami, jaké mají úmysly. A co se týče posil, moc jich nepřijde. Máme velice dobrou základnu, už v sezoně nastupovaly Kuxová nebo Kubálková, v záloze máme ještě další. Kádru doplníme hlavně z vlastní líhně.

Další články