Fashion Glam Olomouc

Jubilejní 25. ročník Olomoucké šachové léto zná své vítěze

Olomoucké šachové léto zná své vítěze

foto: archiv redakce

20. 08. 2024 - 19:59

V sobotu 17. srpna 2024 byl závěrečným partiemi zakončen jubilejní 25. ročník mezinárodního festivalu Olomoucké šachové léto - Memoriál Jaroslava Fuksíka, v jehož rámci se konalo také Mistrovství České republiky seniorů v kategoriích S50 a S65. Hlavních festivalových turnajů se zúčastnilo 252 hráčů z 26 zemí světa.

Velmistrovský turnaj VALOZ CUP ovládnul s náskokem celého bodu Jonah B. Willow (Anglie) se 6,5 body. Přes jednoznačné vítězství však odjížděl z Olomouce trochu zklamaný, protože mu těsně unikla velmistrovská norma. Po skvělém začátku (5,5 bodu ze 6) mu k jejímu zisku stačilo tři zbývající partie zremizovat. Za soupeře však měl na závěr trojici velmistrů a druhý z nich – Petr Neuman (ČR) – mu v jeho snažení vystavil stopku, když ho v 8. kole porazil. V posledním kole tak musel Angličan porazit nejvýše nasazeného Tomáše Poláka (ČR), což se mu ale nepodařilo a partie skončila remízou. Druhou příčku obsadil díky vydařenému závěru (2,5 bodu ze 3) osmnáctiletý Šimon Rybka (Slovensko) s 5,5 body a uhrál si tak normu mezinárodního mistra. Třetí skončil Petr Neuman (ČR) 5 bodů, který jako jediný neokusil v turnaji hořkost porážky. Nedařilo se loňskému vítězi velmistru Tomáši Polákovi (ČR – 4 body) a ani GM Milanu Pacherovi (Slovensko – 3 body).

V mistrovském turnaji PROCLIENT CUP od počátku válel osmnáctiletý Valentyn Prokofiev z Ukrajiny (5 bodů ze 6) a vypadalo to, že si z Olomouce odveze hladké vítězství a k němu i normu mezinárodního mistra. Závěr mu však vůbec nevyšel, prohrál dvě partie ze tří a nakonec se 6 body obsadil 3. místo. Vítězství vybojoval Mike Ivanov (Kanada), kterému naopak po vlažném začátku vyšel skvěle závěr turnaje (3,5 bodu ze 4). Neprohrál ani jednu partii a se 6 body se díky nejlepšímu pomocnému hodnocení vyšvihnul na nejvyšší stupínek. Vydařený turnaj odehrál také šestnáctiletý Marek Fizer (ČR), který získal rovněž 6 bodů jako jeho dva konkurenti a obsadil stříbrnou příčku.

V druhém mistrovském turnaji OPTIMTOP CUP zvítězil David Schernthaner (Rakousko) se 6,5 body. Od počátku turnaje se držel v popředí a stejně jako druhý Richard Biolek (ČR) 6 bodů prošel turnajem bez ztráty kytičky. Na bronzový stupínek vystoupal čtrnáctiletý Bayarjavkhlan Delgerdalai (ČR) s 5,5 body. Baya hrál v Olomouci velmi bojovné šachy, o čemž svědčí pouze jediná remíza z devíti partií. V turnaji se nedařilo jediné zástupkyni něžného pohlaví „domácí“ velmistryni Lence Ptáčníkové (Island). Třetí náročný turnaj v řadě za sebou se podepsal na jejím celkovém výsledku.

Otevřený turnaj Open Olomouc byl letos nesmírně vyrovnaný a do poslední chvíle nebylo jasné, jak vše dopadne. Po posledním kole se nakonec v čele tabulky seřadili čtyři hráči se 7 body, o jejichž pořadí rozhodovalo až pomocné hodnocení. Díky výhře v posledním kole si pro vítězství došel František Hanl následovaný Tomášem Cagašíkem (oba ČR) a Hungi Yunem (Korea). Těsně pod stupni vítězů skončil Gerrit Prakken (Nizozemsko). Nejlepší ženou v turnaji byla osmnáctiletá Emilia Egeman (Polsko) s 5 body.

Velmi vyrovnané bylo také Otevřené mistrovství České republiky seniorů v kategorii nad 50 let. Od samého počátku měl k vítězství a obhajobě titulu nakročeno Jan Bartoš (ČR). Porážka v posledním kole ho však odsunula na druhé místo, když se před něj dostal Pavel Večeřa (ČR) a odvezl si pohár pro vítěze a přebornický titul v kategorii S50. Třetí místo v turnaji obsadil Ján Bednár (Slovensko). Čtvrtou příčku a bronzovou medaili v rámci Mistrovství ČR si odvezl Petr Malinovský (ČR). Všichni jmenovaní získali shodně 6,5 bodu a o jejich pořadí rozhodovalo pomocné hodnocení. Nejlepší Češkou v turnaji byla Zuzana Klozová se 3,5 body.

Nejpočetněji obsazeným turnajem v rámci festivalu bylo Otevřené mistrovství České republiky seniorů v kategorii S65, kterého se zúčastnilo 91 hráčů. Vítězem turnaje a současně přeborníkem v kategorii hráčů nad 65 let se stal Vlastimil Sejkora (ČR) se ziskem 7 bodů. Podařilo se mu zopakovat loňské a předloňské prvenství a potřetí v řadě si z Olomouce odvezl zlatý pohár. Cestu na nejvyšší příčku mu zajistila bezchybná hra bílými figurami (5 bodů z 5), kterou doplnil čtyřmi remízami černými. Druhý skončil mezinárodní mistr Zdeněk Beil (ČR), třetí Jan Fleuren (Nizozemsko) a čtvrtý Tim R. Spanton (Anglie). Bronzovou příčku v rámci MČR seniorů obsadil Zdeněk Urban (ČR), který uhrál stejně jako jeho konkurenti 6,5 bodu. Nejlepším českým hráčem nad 75 let se stal Antonín Kubíček se 6 body a nejlepší hráčkou Hana Modrová (ČR) se 3 body.

Doprovodný turnaj v rapid šachu, kterého se zúčastnilo 100 hráčů, ovládl Bayarjavkhlan Delgerdalai (ČR) se 6,5 body. O půl bodu méně získali mezinárodní mistři Milan Žůrek a Vítězslav Priehoda (oba ČR).

V bleskovém turnaji se 63 účastníky zvítězil velmistr Petr Neuman (ČR), který získal 10 bodů z 11. Jen o půl bodu za ním zůstal Sebastian Plischki (Německo). Bronzový mladík Atilla Kuru (Turecko) měl s 8 body na vítěznou dvojici již výraznější ztrátu.

Další články