Zde může být vaše reklama.

HROZÍ VELKÉ NEBEZPEČÍ Troubky právě teď: Zopakuje se rok 1997?

Troubky právě teď: Zopakuje se rok 1997?

foto: Město Přerov

15. 09. 2024 - 22:20

Olomouc – Znepokojivá zpráva přišla vpodvečer z Troubek na Přerovsku, které se v roce 1997 staly smutným symbolem tehdejších povodní. K obci, která leží nedaleko soutoku Moravy a Bečvy, se velmi rychle blíží povodňová vlna na posledně jmenované řece a ještě dnes v noci hrozí místním lidem extrémní nebezpečí. Přesto se radnici nedaří přesvědčit obyvatele, aby se evakuovali do bezpečí.

"Byla vyhlášena evakuace obyvatelstva Troubek z důvodu extrémního ohrožení, kdy došlo k dramatickému zvýšení hladiny na Bečvě v Teplicích. Voda má dorazit do Troubek v pondělí kolem jedné hodiny ráno," oznámil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. 

Evakuace probíhala od 17 hodin a shromažďovacím místem je parkoviště u fotbalového hřiště. „Vezměte si s sebou evakuační zavazadlo. To by mělo obsahovat hlavně osobní doklady, peníze, léky a pitnou vodu. Osoby, které se budou evakuovat samy, prosíme o zanechání vzkazu na viditelném místě, nejlépe za oknem,“ informovala obec obyvatele na webových stránkách. Evakuační autobusy z Troubek však využilo jen asi dvacet lidí, pár dalo přednost individuální dopravě a většina evakuaci odmítla.

Přitom nebezpečí, které vesnici hrozí, je opravdu extrémní. A to se teprve blíží povodňová vlna po řece Moravě. „Existuje výpočtový model, který uvádí, že již dnešní vlna z Bečvy obec spláchne,“ citoval server iDnes.cz hejtmana Suchánka.

Troubky se staly symbolem povodní v roce 1997, které postihly hlavně Moravu a východní Čechy a byly s 50 oběťmi nejtragičtější ve 20. století. Právě u této obce se tehdy sešly povodňové vlny dvou extrémně rozvodněných řek a nadělaly obrovské škody. V samotné obci zemřelo devět lidí, živel tu srovnal se zemí více než polovinu domů. Zbourat se muselo 335 objektů, o střechu nad hlavou přišla tisícovka místních. Dodnes není zcela vyřešena protipovodňová ochrana vesnice, což bude mít zřejmě v brzkých hodinách za následek opětovnou devastaci vesnice.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu dosáhne Bečva v noci na pondělí v Dluhonicích na Přerovsku (asi 10 kilometrů nad Troubkami) 710 centimetrů při průtoku 692 kubíků. Při této prognóze zřejmě nepřekoná protipovodňové ochrany v centru města Přerova, pro Troubky ale může znamenat katastrofu.

Další články