Zde může být vaše reklama.

Z rozpočtu kraje půjde na výměnu kotlů víc peněz, než byl plán

Z rozpočtu kraje půjde na výměnu kotlů víc peněz, než byl plán

foto: Olomoucký kraj

17. 02. 2020 - 15:00

Olomoucký kraj dá ze svého rozpočtu na projekt výměny kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním za moderní a ekologičtější zdroje tepla navíc celkem osmašedesát milionů korun. Peníze by se mohlo hejtmanství podařit dostat z programu Nová zelená úsporám. Peníze by následně měly putovat k těm, kteří si o kotlíkovou dotaci požádali looni, ale kvůli nadměrné poptávce se na ně nedostalo.

Dosud jsme schválili 1518 žádostí za více než 171,4 miliónu korun. Největší zájem tentokrát lidé měli o kondenzační kotle na zemní plyn. Následovala tepelná čerpadla a ruční i automatické kotle na biomasu,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast strategického rozvoje Pavel Šoltys.

Peníze navíc se vždycky hodí, a v tomto případě to platí dvojnásob. Pokud budeme s požadavkem o finanční dorovnání úspěšní, můžeme podpořit dalších téměř šest stovek žádostí o nový kotel nebo tepelné čerpadlo, což významně přispěje ke zlepšení kvality ovzduší v regionu," řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

V současné době jde do finále třetí vlna kotlíkových dotací. Úderem silvestrovského poledne skončil příjem žádostí - na krajský úřad do té doby dorazilo celkem 2609 požadavků obyvatel regionu.

Ve třetí vlně kotlíkových dotací bylo celkem 171 miliónů korun. Maximální výše finanční podpory na jednu žádost přitom činila zhruba 127 tisíc korun.

Další články