Zde může být vaše reklama.

Krve je stále málo. Můžete ji darovat s rozhlasem či s HC Olomouc

Krve je stále málo. Můžete ji darovat s rozhlasem či s HC Olomouc

foto: Agel

31. 05. 2024 - 02:34

Olomouc – Krve pro záchranu lidských životů ve zdravotnických zařízeních není nikdy dost a prvodárců stále ubývá. Proto transfúzní stanice a oddělení v regionu vymýšlejí další a další propagační akce, aby na odběry nalákali nové klienty. Nejdůležitější tekutinu tak můžete darovat třeba tradičně s Českým rozhlasem, rektorem olomoucké univerzity, hokejisty HC Olomouc, policisty nebo fotbalisty Sigmy.

„O dárcovství krve se musí neustále mluvit. Trasfúzní oddělení fakultní nemocnice jede téměř nepřetržitou kampaň mezi složkami IZS, v armádě, na středních školách i ve firmách,“ řekl Hanáckému večerníku mluvčí fakultky Adam Fritscher. „Velkou část dárců nám odvádí soukromá centra a naším cílem je dárce přivézt zpět do nemocnice, zpět k našim pacientům,“ uvedl. V minulosti se dařilo získat 1000 – 1200 nových dárců ročně, loni toto číslo bylo pouze 842 nových dárců.

Pro transfúzní stanice nyní přichází nejhorší období v roce, protože řada dárců je na dovolené, nebo po výletu do některých cizích krajin nesmí krev darovat. Na druhé straně narůstá v létě počet úrazů a dopravních nehod. „Je to opravdu náročné, protože krve je potřeba mnohem víc. Třeba loni jsme zažili docela velkou krizi,“ vzpomněl Fritscher.

I to je důvod, proč transfúzní centra nabízejí nové marketingové akce, nebo opakují ty povedené. V průběhu roku tak můžete darovat krev s Českým rozhlasem Olomouc, s rektorem Univerzity Palackého, mobilní transfúzka vám umožní udělat tento záslužný čin hned vedle vašeho oblíbeného Kohouta z HC Olomouc nebo fotbalisty Sigmy. Hromadně darují krev také policisté, hasiči a další záchranáři.

Prostějovská nemocnice před několika lety oslovila zamilované lidi, aby přišli darovat krev na Valentýna a svátek tak oslavili nejen jídlem a pitím, ale i dobrým skutkem. Akce se stala populární a prostějovskou transfúzku navštěvují vždy na Valentýna desítky lidí. V Přerově zase město a nemocnice společně apelovali na studenty posledních ročníků, aby darovali krev ještě před složením zkoušky dospělosti. „Než se vydáš k maturitě, daruj krev,“ apeloval na mládež primátor Přerova Petr Vrána.

„Bez kampaní, akcí a nově i mobilních odběrů bychom nebyli schopni v dnešní době potřebu vůbec pokrýt. Krev dodáváme našim pacientům i pacientům okolních nemocnic. Ročně vydáme přes 30 tisíc transfuzních dávek a bez našich dárců to nezvládneme,“ uzavírá mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Fritscher. Na výše uvedených akcích dáváte krev bezplatně, jen za drobné odměny, zážitky, náhradu mzdy a volno z práce. Pojišťovny pak mohou přidat nějaký ten bonus nebo kredit.

 

Letos již podruhé můžete pomoci dobré věci a navíc si užít netradiční zážitek. Darujte 11. června spolu s hráči HC Olomouc a realizačním týmem krev přímo na ploše zimního stadionu v rámci projektu Kápni božskou červenou. Loni měla akce velký ohlas nejen mezi fanoušky Kohoutů, ale přišli na ni i běžní dárci. Pořadatelé slibují, že vás za odměnu protáhnou nejtajnějšími zákoutími stadionu a na odběr naskočíte rovnou ze střídačky.

 

Další články