Zde může být vaše reklama.

2 z 10 prodejců punče odmítají vydat účtenku

2 z 10 prodejců punče odmítají vydat účtenku

foto: Lukáš Blokša

06. 12. 2019 - 06:00

K vánočním trhům bezesporu patří také punč. A k olomouckým zvlášť. Stánků s punčem je na obou hlavních olomouckých náměstích spousta. Letos se k tomu navíc přidaly i stánky na tržnici. Jeho kvalita je různorodá, místy jde o požitek, občas by člověk na podobnou zkušenost nejraději zapomněl. Ovšem na popud našeho čtenáře jsme se rozhodli tentokrát zaměřit na něco jiného. V některých ze stánků mu totiž odmítli prodejci vydat paragon.

V současné době sice stále není nutné vystavovat daňové doklady, které se následně vkládají do Elektronické evidence tržeb (EET), ale na požádání by vám měl podle platné legislativy vystavit alespoň paragon.

Je jasné, že administrativa a byrokracie jistě prodejce zatěžuje, k tomu se v tomto případě váže i výše nájmu, který za pronájem místa platí. Nemají to úplně jednoduché. Zákon v tomto případě ovšem funguje především jako pojistka, aby byla z prodeje odvedená daň a odlišuje poctivé prodejce od těch nepoctivých. Vůči těm poctivým je to pak nefér.

Není v našich silách obejít všechny stánky z olomouckých trhů, neboť jich je letos opravdu hodně. Zvlášť když k Hornímu a Dolnímu náměstí přibyla i tržnice.

Proto jsme si náhodně vybrali deset stánků, ve kterých jsme si objednali punč a vyžádali paragon. Jak jsme dopadli?

Stánky se dají rozdělit do tří skupin

Pomyslnými hříšníky jsou v tomto směru stánek Olomoucký punč a také Olopunč, shodou okolností dva z několika nejlépe hodnocených stánků s punči, co do chuti. V prvním z nich bohužel nemají paragony vůbec, v druhém se nám omluvili, že nám pošlou paragon na e-mail, pokud jim ho napíšeme, protože majitel zrovna nebyl přítomen na místě.

Někde uprostřed stojí dva vyzkoušené stánky, Lions punč a Medové elixíry. V tomto případě na jedné straně stojí příjemná obsluha z Lions punče, která se s úsměvem a překvapením ptá, co se to děje, že nejsme první, kteří po ní dnes paragon chtějí. Na druhé straně barikády pak stojí Medové elixíry, ve kterých je pro pána vyloženě problém vypsat účtenku.

Čest svým kolegům zachraňují oba Francouzské punče, pak také Norimberský punč a Wiener punč, ve kterých člověku ihned po zeptání, bez reptání, paragon vyplní. Dokonce si bloček s nimi chodí půjčovat mezi sebou. Pokud si o něj zažádáte, dostanete paragon i na stáncích Irského punče a Opilých moštů.

Velmi chválíme ty, kteří paragon vystavili a zároveň jsme rádi, že se jednalo o valnou většinu.

Další články