Olomouc povodně ustála, výjimkou je zaplavený Chomoutov
Obyvatelé nové čtvrti Chomoutova, která leží při vjezdu do obce z Olomouce, měli z hrozící povodně…
09. 04. 2019 - 14:00
Olomouc - Pestřejší, kvalitnější a také zdravější pokrmy pro pacienty upoutané na lůžku, navíc s možností výběru a větším zastoupením regionálních produktů.
To jsou hlavní cíle projektu Nemocniční strava, který vznikl z podnětu známé specialistky na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimákové a think-tanku Globopol. Záštitu nad projektem převzal ministr zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA, garanci poskytla Sekce nutričních terapeutů České asociace sester a jako první se do jeho realizace pustila Fakultní nemocnice Olomouc. Pestřejší a zdravější jídla zařazuje do své nabídky již nyní a během letošního roku budou moci pacienti vybraných klinik v nedietním režimu volit si pokrmy z více možností.
Projekt Nemocniční strava se ve své první, již realizované etapě zaměřuje na zkvalitnění pokrmů podávaných hospitalizovaným pacientům a zároveň také na zvýšení úrovně služeb souvisejících s jejich stravováním. „Jeho cílem je jednak nabídnout pacientům pestřejší a zdravější stravu s využitím produktů regionálních výrobců
a s vyšším podílem čerstvé sezonní zeleniny a ovoce a také umožnit pacientům v nedietním režimu výběr ze tří pokrmů oproti současnému jednomu dennímu menu podávanému pro všechny pacienty bez možnosti volby,“ vysvětluje vedoucí projektu a ředitel Fakultní nemocnice Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D.
Výběr ze tří alternativ nabídne vždy jedno vegetariánské menu bez masa a dvě jídla vycházející z odborných doporučení pro racionální výživu. „Jedno racionální menu bude respektovat striktněji zdravější výběr potravin
s preferencí například celozrnných potravin, cereálií, ryb, luštěnin, zeleniny, ovoce a bez smažených pokrmů, zahušťování bílou moukou, uzenin a s omezením červených mas. Druhé racionální menu bude představovat spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla uspokojena co nejširší populace pacientů v nemocnici,“ popisuje hlavní sestra Fakultní nemocnice Olomouc Ing. Bc. Andrea Drobiličová.
Možnost objednávat ze tří voleb v nedietním režimu bude v první etapě projektu nabídnuta ještě letos pacientům hospitalizovaným na vybraných klinikách a odděleních. V dalších etapách počítá projekt i s možností nabídnout pacientům na výběr „nadstandardní“ menu s příplatkem a také v rámci podpory aktivní rekonvalescence se zřízením jídelny pro mobilní pacienty s bufetovou nabídkou pokrmů.
-age-
Obyvatelé nové čtvrti Chomoutova, která leží při vjezdu do obce z Olomouce, měli z hrozící povodně…
Na úrovni padesátileté vody by se měla udržet v Olomouci hladina Moravy, kterou ovlivňují vydatné…
Poslední měsíce probíhala v Galerii Šantovka rozsáhlá rekonstrukce jídelní zóny, ta bude nyní,…
Kvůli nepříznivým prognózám ve vývoji počasí a očekávanému silnému dešti zasedne ve čtvrtek ráno…
Olomouc - Zatopené cesty, chodníky i zeleň zaskočily dnes po obědě stovky obyvatel městské části…
AKTUALIZOVÁNO! Trvalo to dlouhé tři roky a elektronické aukce se opakovaly celkem osmkrát. Dnes, až…