Zde může být vaše reklama.

Krásný smrček Strom pro olomoucké vánoční trhy už je na Horním náměstí

Strom pro olomoucké vánoční trhy už je na Horním náměstí
Letos rozsvítí olomoucké náměstí smrček.

foto: Lukáš Blokša

16. 11. 2019 - 15:00

Olomoucké Horní náměstí od dnešního dopoledne zdobí smrk, který je připravený svítit během celých vánočních trhů. Oproti minulosti letos absolvoval o poznání kratší cestu, stěhoval se totiž pouze v rámci Olomouce.

Proč byl vybrán právě tento strom, vysvětlila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá. "Pro Vánoční trhy Olomouc byl vybrán smrk, který je opět darem městu. Společenství vlastníků domu požádalo o jeho skácení na základě podnětů nájemníků, že jim strom stíní, protože roste v bezprostřední blízkosti domu. Současně upozornili na možné prorůstání kořenů do základů domu. Vzhledem k velikosti a tvaru stromu, nebude letos převoz stromu na Horní náměstí složitý. Je podstatně menší než v předchozích letech, což je dáno podmínkou stavební firmy, která opravuje fasádu a věž olomoucké radnice. Nepůjde o nadměrný náklad a s rezervou se také vejde pod  tramvajové troleje. Slavnostně nazdobený strom se rozsvítí v pátek 22. listopadu 18 hodin, při zahájení vánočních trhů," řekla Štědrá.

Samotné kácení na olomouckém Povelu začalo dnes kolem deváté hodiny a přilákalo na dvě desítky zvědavců, kteří se přišli podívat, jak dělníci strom přeseknou a vyzvednou jeřábem, aby ho následně mohli položit na auto. Chvíli po desáté hodině se auto i se stromem vydalo na cestu. Jeho trasa byla následující: V křovinách číslo 5 - Schweiterova - Velkomoravská - Foersterova - třída Míru - Litovelská - Palackého - 8. května - Opletalova - Horní náměstí.

Na místo určení dorazil strom pár minut po půl jedenácté. Už v té době na něj čekalo několik desítek zvědavců, kteří se přišli podívat na to, jak dělníci strom ukotví. Mezi těmito zvědavci byla i paní Marie s vnoučaty.

"Pro nás už je to taková pěkná tradice. Když má přijet strom, jsme tady a čekáme na něj. Vydrželi jsme to i v loňských mrazech, tak proč to nevydržet v dnešním počasí. I když ten vítr, ten je občas nepříjemný," vysvětlovala s úsměvem.

Opravdu, oproti loňskému roku bylo lepší počasí a se stromem i méně práce. To, co dělníkům loni trvalo několik hodin, protože museli složitě osekávat spoustu větví i zužovat kmen, aby se vůbec vlezl do díry v dlažbě, měli letos za hodinu hotové. Strom usadili o půl dvanácté.

Teď ho ještě nazdobit a můžeme se těšit na páteční osmnáctou hodinu, kdy se slavnostně rozsvítí.

 

Další články