Zde může být vaše reklama.

První výskyt na Moravě? Podezření na koronavirus

Podezření na koronavirus
Ilustrační foto

foto: Ilustrační foto, www.pixabay.com

27. 01. 2020 - 19:36

Kroměřížská nemocnice hospitalizovala pacienta, který byl na přelomu roku v Číně. S podezřením na koronavirus byl převezen na infekční oddělení do nemocnice v Uherském hradišti.

Muž se na začátku ledna vrátil z Šanghaje a nastaly u něj zdravotní potíže. Sám proto navštívil nemocnici v Kroměříži, odkud byl převezen do Uherského Hradiště. Místní nemocnice má totiž jako jediná v kraji lůžkové infekční onemocnění.

„Vzorky, které byly pacientovi odebrány, odešleme na rozbor do specializované laboratoře, aby mohla být případná nákaza novým koronavirem potvrzena či vyloučena. Výsledky by měly být známy zítra,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant pro Český rozhlas.

„Úskalí situace kolem koronaviru je i v tom, že nákaza vypukla v v období chřipkové epidemie, lidé cestují a je to jen otázka času, kdy budeme řešit podezření na nákazu“ řekl Deníku náměstek pro léčebnou péči Zdravotnické Záchranné služby Zlínského kraje Dorian Pfeifer.

Přestože nový typ koronaviru má na svědomí již 81 mrtvý a 2 744 nakažených není důvod se obávat. Pro podobné situace je v Česku vypracován akční plán, který má zajistit eliminovat další šíření nemoci. Nejdříve na místo kde se nachází pacient, přichází pracovníci hygienické stanice, ti mimo jiné prověří v jakém je stavu, i kde se před vypuknutím onemocnění pacient pohyboval. Pak přijdou na řadu zdravotní záchranáři, kteří jsou oblečeni v ochranných oblecích s filtroventilačním zařízením“ upřesnil Deníku Dorian Pfeifer.

Kromě toho byl pacient převážen speciální sanitkou a je umístěn v tzv. Biovaku, který ho izoluje od okolí. Po převozu byla sanitka dekontaminována. V podobných případech nemocnice vždy informuje hygienickou stanici, která předává informaci hlavní hygieničce ČR a ta uvědomí ministerstvo zdravotnictví.

Další články