Zde může být vaše reklama.

STO NOVÝCH ZAHRÁDKÁŘŮ Města se chtějí zbavit zahrádkářských kolonií, Přerov staví novou

Města se chtějí zbavit zahrádkářských kolonií, Přerov staví novou

foto: Město Přerov

31. 07. 2024 - 07:21

Přerov – Zatímco řada měst se snaží zbavit zahrádkářských kolonií, aby uvolnily prostor pro nové bydlení nebo jiné stavby, město Přerov jde opačným směrem. Radní se rozhodli dát zelenou výstavbě nových zahrádek na pozemcích, které nyní pronajímali zemědělské firmě. Koncem září se tak otevře nová kolonie, kde bude obdělávat půdu stovka Přerovanů, kteří se radnici přihlásili.

 

Reagovali jsme tímto na přání občanů, kteří chtěli obhospodařovat vlastní zahrádku. Zájem projevila stovka lidí a všem jsme vyhověli,“ uvedl přerovský primátor Petr Vrána. „Nechali jsme zpracovat dokumentaci, která přinesla návrh na rozdělení parcel na jednotlivé zahrádky a oplocení celé kolonie. Podle této dokumentace tu bude sto zahrádek o rozloze od 200 do 618 metrů čtverečních,“ upřesnil primátor.

Osada bude mít čtyři vstupní brány a v místě vstupů k jednotlivým parcelám budou zřízeny čtyři kopané studny. Zahrádky nebudou oploceny, uživatelé si je ale mohou oddělit třeba živými ploty nebo okrasným plůtkem, který bude vysoký maximálně půl metru. Na zahrádkách nesmějí nájemci umísťovat stavby pevně spojené se zemí, mohou tam ale instalovat třeba dřevěný montovaný domek do 12 metrů čtverečních.

Pacht bude uživatelům schválen na dobu určitou do 30. září roku 2029, pachtovné činí 5 korun za metr čtvereční a rok, poplatek za služby spojené s užíváním městského pozemku činí 2 koruny za metr čtvereční a rok.      

Další články