Zde může být vaše reklama.

Robert Runták: Lokálnost je pro politický subjekt výhodou

Robert Runták: Lokálnost je pro politický subjekt výhodou

foto: archiv hnutí spOLečně

01. 09. 2022 - 16:40

Nepočítáme-li vesnice a malé obce, tak fenomén zakládání lokálních politických hnutí pozorujeme v Česku zhruba od období kolem roku 2010, kdy občané naší země přestali mít z nejrůznějších důvodů důvěru v takzvané klasické politické strany. Ukázalo se, že zkostnatělé strany často spojované s nejrůznějšími závažnými kauzami, korupčními aférami a dalšími negativními jevy nebyly schopny oslavovat voliče a vzbudit u nich důvěru. Reakcí byl vznik nových politických hnutí, často pouze na lokální úrovni. spOLečně je jedním z příkladů takového hnutí. Začalo vznikat koncem roku 2017, a to za účelem kandidatury v olomouckých komunálních volbách v roce 2018. Naše hnutí nemá a nikdy nemělo ambice promlouvat do celostátní politiky. Jde nám skutečně pouze o řádné fungování našeho města. Myslím si, že jsme o tom dokázali přesvědčit voliče, kteří nám v minulých volbách dali svůj hlas. Ač jsme s ohledem na pouhé tři zastupitelské mandáty zdaleka nedosáhli cílů, které jsme si vytyčili, věřím tomu, že jsme o důvěru voličů nepřišli.

Fungování našeho hnutí je založeno na nebývalé míře vnitřní demokracie a naprosté transparentnosti rozhodování. Každý nás člen ví anebo může vědět o všem podstatném, co se v rozhodování o chodu města děje. To vše může fungovat pouze v prostředí velké vzájemné důvěry. Nic takového si nedovedu představit u politického subjektu s celostátní působností. Struktura těchto stran je složitá, lidé jsou si tam vzájemně zavázáni, nemohu se rozhodovat svobodně podle své nejlepší vůle, musí respektovat přání stranický sekretariátů. To vše ve spOLečně odpadá. Nikdo z Prahy nám nediktuje, jaký postoj máme zaujmout. Rovněž nemusíme v rozhodování zohledňovat přání těch, kteří například podpořili našeho kandidáta na vysokou stranickou funkci. To vše je velmi osvobozující. Navíc se všichni velmi dobře známe, vidíme si do talíře a vzájemně se kontrolujeme. O pořadí kandidátů na volební kandidátce rozhodujeme sami, a to především podle míry pracovitosti daného člověka. Nikdo nepřijde a pořadí nepřehazuje, jak to vidíme kolikrát jinde. Do jisté míry se dá říci, že spíše, než politické hnutí jsme skupinou přátel, kterým leží na srdci osud našeho krásného města. 
 
Myslím si, že toto nastavení a tuto atmosféru ve spOLečně lidé v Olomouci vnímají a že to může být jeden z důvodů, proč nám v komunálních volbách dát svůj hlas. Za každou takovou podporu předem děkuji a slibuji, že uděláme maximum pro to, abychom projevenou důvěru nezklamali.

Další články